Vi älskar givetvis katter!

Vi heter Lars och Carina Andersson och bor i Nybro. Båda har erfarenhet av katt i familjen och kattuppfödning under uppväxten. Vi har även haft olika katter under större delen av våra vuxna liv.

När vår senaste blandraskatt gick bort, sörjde vi ett tag och diskuterade länge att vi skulle köpa en raskatt med stamtavla. Efter mycket Googlande, besök på kattutställningar, diskussioner med olika uppfödare, beslutade vi oss till slut för en Bengal.

Först köpte vi en Bengalhona som senare visade sig ha ha en förträngning i aortan. Det var inte så allvarligt, så vi bestämde oss snabbt för att behålla den och bevaka felet så att det inte förvärrades. Hon har numera växt från det, men vi valde givetvis att inte avla på henne på grund av det och hon är numera kastrerad.

Då det helt och hållet blev Lars katt, kände Carina att det var mycket orättvist. En till Bengal skulle helt enkelt inköpas. Våra krav och kunskap om rasen hade ökat betydligt och vi ville ha en mycket fin katt, som var lugn, kelig, nyfiken, gosig och snäll och som samtidigt följde rasstandarden. Men, det är inte lätt kan vi lova, Vi ställde oss i kö hos flera uppfödare både utomlands och i Sverige. Till slut, efter mer än ett år, fick vi möjlighet att köpa vår Tilde.

När hon var ett år, ställde vi ut henne på en internationell utställning. Både domaren och flera bengaluppfödare som var med på samma utställning, tyckte att vi absolut skulle avla på henne, då hon fick fantastiska omdöme och hade en bra personlighet. Hon var helt enkelt en sällsynt fin och trevlig katt.

Det var vi inte beredda på och diskussion, bl.a med uppfödaren började, om vi ändå inte skulle börja med kattavel. Efter ett flertal undersökningar visade det sig att hon var helt frisk. Efter det inleddes sökandet efter en bra avelshane. Inte lätt det heller, då man bl.a. måste kontrollera inavelsgraden, att den är helt "genomgången", (testad på alla möjliga sätt och är frisk och har bra gener), samt har fina utställningsresultat. Många, eller snarare nästan alla Bengaler i Sverige är släktingar med varandra och man måste vara mycket noggrann med detta. Till slut efter mycket letande hittade vi 2020 en lämplig avelshane i Vadstena, SE*Lowesluna Breaveheart och på den vägen är det. Vi erbjuder nu mycket fina kattungar från en liten hemuppfödning och vi tar även emot honor för parning.

Något ALLA våra köpare skall vara medvetna om är att våra kattungar nästan är som våra egna barn. Vi bryr oss oerhört mycket om hur de kommer att få det i deras framtida hem. Därför säljer vi aldrig någon kattunge om vi inte tror att de kommer att få det bra i framtiden. Vi vill även ha kontakt efter köpet på något sätt, t.ex. genom Facebook, Instagram, LinkedIn, telefonkontakt eller helt enkelt besök hos varandra.

Vi kräver inte eller rekommenderar att alla våra katter endast skall vara innekatter. Vi tror att det är individuellt, både beroende på vad ägaren anser, hur och var man bor samt vad katten trivs bäst med. Visserligen är de stöldbegärliga och det finns också uppgifter om att vissa har blivit rädda och uppfattat dem som ett vilddjur. De har både ringt till polisen och kommunens jägare för att bli av med dem, men de vet bättre än så och är väl medvetna om att en Bengal kan uppfattas som något farligt och konstigt djur. Detta beror givetvis på att rasen ännu är lite ovanlig och okänd för allmänheten. Så pass ovanlig att många inte sett något liknade tidigare.

En Bengalkatt har dessutom oftast mycket större revir än andra kattraser. Speciellt hankatter kan ge sig på andra katter i omgivningen i revirkamper och ibland vara ganska hårdhänta när de utökar eller förändrar sitt revir, vilket de gör hela tiden. Det vilda i Bengalens gener, ärvt från Leopardkatten finns alltid kvar till viss del, men med gott ansvar och bra utemiljö har vi inga synpunkter på om ni vill ha den som utekatt. Bara den är kastrerad eller steriliserad, att man väntar till den är åtminstone 8-12 månader, samt att man genom promenader med koppel visar dem omgivningen ett flertal gånger och gärna lär den att klättra ned för träd framlänges. Det sistnämnda bör man lära alla katter, då de inte gör det från början. Utan att lära dem det, kan man få behöva använda en lång stege några gånger innan den lär sig själv. Det allra viktigaste är dock att katten har knutit an till ägaren ordentligt. D.v.s. lystrar på sitt namn och tydligt visar att den har ägare den gillar. I annat fall kan man mycket väl förlora den. Att den springer bort helt enkelt.

Vi har en Bengalhona som är utekatt och det har fungerat mycket bra! Bengalen är f.ö. en fantastisk jägare, som har ett alldeles unikt sätt att ställa sig i jaktställning, där de gräver ned bakbenen i marken, precis som en Leopard gör innan den anfaller. På sommaren när det finns mycket bytesdjur, kan vår utekatt vara borta i upp till tre dagar, då hon inte alltid behöver mat av oss. men kommer ofta hem en kort stund, bara för att hälsa, gosa lite och "berätta" om sina äventyr,

Det vanligaste är att man har en Bengal som innekatt och det går också mycket bra. De behöver lite mer bus och lek än många andra kattraser och har gärna sällskap av andra djur, t.ex. en annan katt eller en hund.

Skall man introducera en Bengalkatt och redan har andra djur hemma, hjälper vi gärna till med goda råd, då det är viktigt att göra det på ett bra sätt, för att undvika större revirkonflikter.

VI avlar INTE för att försöka tjäna pengar på det, för det gör man inte med småskalig uppfödning som vår. Lovar! Det kan man tyvärr förledas att tro, på grund av att det är en relativt dyr kattras, men så är det inte. Kostnader för Veterinärundersökningar, vaccineringar, DNA-tester, parningsavgifter, kullavgifter, utställningskostnader, stamtavlor, medlemskap i kattföreningar, kattfoder, kattsand, mjölkersättning, ID-märkning m.m. är mycket! dyrt, förutom kostnaden för bra avelskatter.

Vi avlar uteslutande för att försöka förbättra rasen. Att kämpa med att avla fram katter med bra lynne. d.v.s. keliga, trevliga, lugna, intelligenta och harmoniska katter, samtidigt som vi vill följa den oerhört strikta rasstandarden för BEN n24.

Vi vill att vårt uppfödarnamn, SE*Jewellerer´s, skall förknippas med genomgående mycket bra katter på så många sätt som möjligt och det är inte en lätt uppgift, som kräver både mycket tid och kunskap.

© Copyright SE*Jewellerers Bengaler